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If you’ve ever asked yourself “why?” about something related to structural steel design or construction, Modern 
Steel Construction’s monthly Steel Interchange column is for you! Send your questions or comments to solutions@aisc.org.

Changes to Delegated Connection Designs
I have a contract in which the connections have been specified 
as Option 3 connections per the 2010 AISC Code of Standard 
Practice. That is, the connections are to be designed by our 
engineer with sealed calculations provided as the substantiating 
connection information. Shears and moments (for moment 
connections) were provided in the design drawings.

We submitted representative samples of the substantiating 
connection information, which showed the types of 
connections (shear tabs and bolted flange-plate moment 
connections) and the calculations we planned to submit to 
justify our connections. The final substantiating connection 
information was consistent with the representative samples, 
and we submitted it to the Structural Engineer of Record 
(SER) with the shop and erection drawings as a part of the 
approval process as given in Section 4.

The returned shop drawings were marked up to require 
one additional row of bolts in each shear connection and two 
additional bolts in each moment connection flange plate, even 
though the calculations we submitted demonstrate compliance 
with the requirements on the design drawings and in the AISC 
Specification, and recommendations in the AISC Manual.

When we asked why the additional bolts were necessary, 
the SER responded that they wanted more strength in the 
connections. We objected because of the additional costs of 
revising our shop drawings and changing the connections. 
The SER responded that the 2010 AISC Code of Standard 
Practice gives them final authority to require this, per Section 
4, and additional compensation is not required. Is this 
opinion consistent with the intent of the Code?

No. The sentence in Section 4 acknowledges the SER’s 
final authority for the completed structure. In the case of a 
disagreement about connection design, Section 4 is intended 
to ensure that all parties are aware that the SER maintains 
responsibility for the entire completed structure, including 
connections. It is not intended as a means for the SER to 
require changes to connections that conform to the applicable 
requirements without consideration of the costs involved in 
the changes. While the additional rows of bolts may be well-
intentioned additions on the part of the SER, they are essentially 
changes to the contract requirements, and as such are subject to 
equitable adjustment by change order.

In specifying Option 3 the SER must also provide the 
appropriate criteria to which the connection design must conform. 
If this is accomplished by reference to AISC standards and the 
building code, then any connection that complies with these 
requirements must be accepted. If there are special requirements 
that exceed the AISC standards, they must be stated in the 
contract documents and the connection design must comply with 
these alternative standards. However, if there is a disagreement 
with regard to the interpretation of the specified criteria, it is 
the SER’s authority to settle such a disagreement at his/her 

discretion. Note that the Code discusses approval of representative 
samples of the substantiating connection information early in the 
process. This is the time to raise and discuss disagreements about 
interpretations of the specified criteria.

Specifying Option 3 for the connections, and subsequently 
requiring changes to connection designs that conform to the 
specified requirements, is not compatible with this option for 
connection design delivery. If the SER requires changes to 
conforming connections designed by the delegated engineer, the 
process now follows Option 1 for connections. That is, the SER 
is taking back the design of those connections from the delegated 
engineer. The SER who does this should identify the specific 
changes required, but must recognize that there may be cost and 
schedule adjustments involved to make these changes.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.

Fillet Weld to Skewed Plate
I am trying to determine the equivalent fillet weld size for 
a skewed shear plate connection. AWS D1.1 Table B.1 only 
lists dihedral angles over 60°. In my case the dihedral angle is 
54°. How is the equivalent fillet weld leg size determined for 
angles other than those listed in the table?

Section 2.4.3 of AWS D1.1 covers skewed T-joints. Section 
2.4.3.3 covers dihedral angles between 60° and 30°. These joints 
require the use of the Z-loss dimension in order to calculate the 
effective throat.

This also is discussed in Parts 8 and 10 of the 13th 
Edition AISC Steel Construction Manual. There is a discussion 
of skewed shear connections starting on page 10-149. Table 
10-13 summarizes welding requirements for skewed shear tab 
connections. Table 8-2 (on page 8-36) is a reproduction of a 
figure in AWS D1.1 that shows the effective throats of fillet welds 
with various dihedral angles.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Bracing Connection Design
The 13th Edition AISC Steel Construction Manual discusses 
the analysis of existing diagonal bracing connections using 
the Uniform Force Method. How is objective function given 
on pages 13-10 and 13-11 used in distributing the moment 
in the bracing connection and how is the Lagrange multiplier 
calculated?

You don’t actually have to calculate the Lagrange multiplier. The 
solutions for α and β given in the Manual on page 13-11 are all 
you need to calculate the force distribution in the connection.

If you still want to calculate it, differentiate the objective 
function ξ with respect to α, β and λ, and set the result of each 
differentiation to zero. This gives you three equations in three 
unknowns, α, β and λ, which can then be solved. The solution on 
page 13-11 was obtained in this way.

Bill Thornton, P.E., Ph.D.
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Bolting Cost Comparison Article
There was a Modern Steel Construction article that discussed 
the relative costs of snug tight, pretensioned and slip-critical 
connections. In which issue of MSC did it appear?

Perhaps you are thinking of an article by David Ruby that appeared 
in the May 2003 issue. This article has been reprinted/summarized 
from time to time, particularly the table on the second page. 
Back issues of Modern Steel Construction magazine are available in 
electronic form at www.modernsteel.com/backissues.

Martin Anderson

Maximum Fillet Weld Size
AISC Specification Section J2.2b has a requirement that the 
maximum size of a fillet weld on material ¼ in. or more in 
thickness shall be 1∕16 in. less than the material thickness. 
Would this requirement apply to the case of a column-to- 
base-plate connection?

The criteria for maximum size of fillet welds found in AISC 
Specification Section J2.2b is not intended to apply to the base-
plate-to-column connection that you describe. The language in 
the Specification refers to welds “along edges.” This is intended to 
describe a fillet weld with a leg that is applied on the thickness 
of the connected part, such as for a lap joint with a plate. For 
additional information on this topic, see the short discussion and 
figure illustrating this provision in the Commentary to Section 
J2.2b on page 16.1-331.

Heath Mitchell, S.E., P.E.

IMF Panel Zone Strength
AISC 341 Section 9.3a requires that, as a minimum, the 
panel zones in special moment frames be designed based 
on the expected moments at the column faces due to plastic 
hinge formation in the beam. However, Section 10.3 does not 
have a similar requirement for intermediate moment frames. 
Why is the same capacity design philosophy not noted for 
the special and intermediate resisting frame?

The Commentary to AISC 341-10 specifically addresses this 
question. Although it is currently being typeset and is not yet 
available, it should be soon. I have copied the relevant commentary, 
below, for your convenience.

“The panel zone for IMF is required to be designed 
according to Section J10.6 of the Specification, with no further 
requirements in the Provisions. As noted in the Commentary 
to Section E2.2, panel zone yielding is permitted as part of 
the inelastic action contributing to the drift capacity of the 
IMF and the requirements of the Specification are considered 
adequate for the expected performance.”

The Commentary to Section E2.2 states, in part:
“While the design for SMF is intended to limit the majority 
of the inelastic deformation to the beams, the inelastic drift 
capability of IMF is permitted to be derived from inelastic 
deformations of beams, columns and panel zones.”

Heath Mitchell, S.E., P.E.

Evaluation of Existing Structures
Do you have any publication for evaluation of existing steel 
structures?

AISC Steel Design Guide No. 15, Rehabilitation and Retrofit 
Guide—A Reference for Historic Shapes and Specifications (available 
as a free download for AISC members at www.aisc.org/dg) was 
developed for this purpose.

Additionally, Appendix 5 of the AISC Specification covers 
evaluation of existing structures. The Specification is available as a 
free download to both members and non-members at www.aisc.
org/2010spec.

Aside from those two main references, there are a number of 
relevant articles in Modern Steel Construction magazine, such as the 
SteelWise article from the February 2007 issue (available as a free 
download at www.modernsteel.com/backissues).

Lastly, the AISC Shapes Database exists in a historic form, 
listing the various dimensions and properties of historic structural 
steel members produced in the U.S. It is available at www.aisc.
org/shapesdatabase and is also a free download.

Martin Anderson

Existing Column Out-of-Plumb
We have been asked to evaluate an existing structure where 
a number of the columns exceed the AISC Code of Standard 
Practice out-of-plumb tolerance limit. Does AISC have design 
recommendations for when columns exceed the erection 
tolerances established by the Code?

If all parties are in agreement that the columns being out-of-
tolerance is acceptable, the existing structure can be modeled 
accounting for the existing eccentricities. The Direct Analysis 
Method in AISC 360 Appendix 7 can be used to analyze the 
structure for stability effects. Section 7.3 (2) allows for the existing 
geometry to be used in lieu of notional loads.

Charles J. Carter, S.E., P.E., Ph.D.

Steel Interchange is a forum to exchange useful and practical professional ideas and 
information on all phases of steel building and bridge construction. Opinions and 
suggestions are welcome on any subject covered in this magazine.

The opinions expressed in Steel Interchange do not necessarily represent an official 
position of the American Institute of Steel Construction and have not been reviewed. It is 
recognized that the design of structures is within the scope and expertise of a competent 
licensed structural engineer, architect or other licensed professional for the application of 
principles to a particular structure.

If you have a question or problem that your fellow readers might help you solve, please 
forward it to us. At the same time, feel free to respond to any of the questions that you 
have read here. Contact Steel Interchange via AISC’s Steel Solutions Center:

One East Wacker Dr., Suite 700
Chicago, IL 60601
tel: 866.ASK.AISC • fax: 312.803.4709
solutions@aisc.org

The complete collection of Steel Interchange questions and answers is available online. 
Find questions and answers related to just about any topic by using our full-text search 
capability. Visit Steel Interchange online at www.modernsteel.com.

Heath Mitchell is director of technical assistance, Charlie Carter is vice president and chief 
structural engineer, and Martin Anderson is Steel Solutions Center information specialist at 
AISC. Bill Thornton is a consultant to AISC.


