If you've ever asked yourself “Why?” about something related to
structural steel design or construction, Modern Steel Construction’s
monthly Steel Interchange is for you! Send your questions or
comments to solutions@aisc.org.

The material test reports for the A36 plates used in my
projects consistently conform to material with a yield of
50 ksi. I have two questions: Can I design these plates
accounting for the higher yield strength? And should
I start specifying all plate material as A572 Grade 50
instead of A36?

A36 often has a yield strength in excess of 36 ksi and
sometimes in excess of 50 ksi. If you have purchased the steel
as A36, it should be designed assuming 36 ksi. If the product is
certified as meeting a standard with a higher yield strength, as
may be the case if the plate is dual certified, you could base the
design on the characteristics of the other grade.

You should base your plate grade specification on your
experience and the advice of your fabricator. If there is an
advantage to using 50-ksi steel and it is readily available, then
there is no reason not to use it. However, keep in mind that
availability can vary in terms of region of the country and
volume of materials purchased.

Larry S. Muir, PE.

The local buckling limits in AISC Specification Table B4.1
are all based on the square root of the inverse of the yield
strength. This means for a given shape, a lower-strength
steel will result in a compact section while a higher-
strength steel will not. How can the shape made from the
higher-strength steel have a lower strength, as predicted
by the compactness limit?

The compactness of the section does not directly correspond
to the yield strength of the member. The local buckling load
is independent of the yield strength. However, the limits and
equations you see use F, because the slenderness limits are
used to predict whether the element will yield or buckle.

It may be easier to understand this by thinking in terms of
Euler bucking. Let’s say we have a perfect column that buckles
in the elastic range at an Euler load for which the stress on the
cross section is 40 ksi. If the column is made from A36 steel,
then it will yield, in theory, when the stress in the member
reaches 36 ksi. If the column is made from A992 steel (F, = 50
ksi), then it will buckle when the stress in the member reaches
40 ksi. Thus, in this case buckling is the controlling limit state
for the A992 material; it is not for the A36 material. It’s the
same idea for local buckling versus yielding.

As a final thought, note that even though the section
made from A992 material buckles before it yields, it still has a
greater available strength than the same shape in A36 material.

Larry S. Muir, PE.

The plates in an end-plate moment connection have dis-
torted due to the shrinkage of the welds. Is there a toler-
ance on such distortions?

No, but these distortions can be accounted for. The erector
can use some judgment and may elect to pull the plies together
when they are bolted—if the gaps are small enough that the
bolts can be used to do that. Filling gaps with finger shims
is also an option. The Commentary to Section 6.9 of AISC
358-10 states: “Tests have shown that the use of finger shims
between the end plate and the column flange do not affect the
performance of the connection (Sumner et al., 2000a).”

Several years ago, I looked into the effect of this distortion
on the connection performance. All of the available research,
which included several full-scale tests that were intentionally
fabricated with distortions up to 5 mm, concluded that the
strength is not affected by distortion. All of the research
papers I reviewed are in the reference list below.
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Bo Dowswell, PE., Ph.D.
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I have designed end-plate moment connections using the
procedure in AISC Design Guide 16, which allows the use
of snug-tightened A325 bolts. The erector has installed
tension control (T'C) bolts, which are pretensioned. Will
this cause a problem?

"The first thing that needs to be recognized is that there is no upper
limit on the pretension that can be applied to a snug-tightened
bolt. A snug-tightened joint is not a joint without pretension, but
more properly should be viewed as a joint in which the bolts are
acceptable with an undetermined level of pretension—where the
level of pretension is irrelevant in meeting the requirements of the
connection. Even if T'C bolts had not been installed, it is possible
that the bolts would have significant pretension.

The calculations on page 11 of Design Guide 16 indicate
that the bolt rupture limit state considering prying action is
dependent on the level of pretension. When the connection
is designed assuming a snug-tightened condition, a pretension
significantly less than the full pretension is assumed. A higher
pretension than that assumed in the calculations can only
result in greater strength. Therefore the fact that the bolts
have potentially been pretensioned will not be detrimental to
the strength of the connection.

I also have to mention that the use of TC bolts does not
guarantee that full pretension will be achieved. Only the
use of TC bolts in conjunction with the proper installation
procedures as outlined in Section 8 of the RCSC Specification
will ensure proper pretension.

Carlo Lini, PE.

I have typically used the term V’Q/I to determine the shear
on the welds joining the flanges and web of a built-up
girder. When a girder is designed based on the plastic sec-
tion modulus, the flexural strength is significantly higher
than that predicted using the elastic modulus. Is VQ/I still
appropriate when the plastic section modulus is used?

Many texts illustrate the calculation of shear flow using VQ/I,
and this approach is clearly based on an elastic model. Though
engineers commonly think the higher flexural strength
predicted by the plastic section modulus must be accompanied
by a greater demand on the flange-to-web weld, the elastic
model will actually predict a higher demand on the flange-to-
web weld than the plastic model.

The shear flow can be derived by drawing the free body for
a 1-in. segment of the beam and applying equal and opposite
shears at either end. The shear will produce a moment equal
to the shear force multiplied by the 1-in. moment arm. An
equal and opposite moment must exist in the beam’s cross
section. When a section is cut between the web and the flange,
the force that must be transferred through the weld, the shear
flow, is VQ/I if an elastic stress distribution is assumed. If the
built-up section is symmetrical, then the shear flow will be
equal to the force in the flange:
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When the plastic section modulus is assumed, the flange
force, (V/Z)b;t, and the associated shear flow will always be less
than the shear flow predicted by the elastic model. This makes
sense, since the web will resist a greater portion of the moment in
the plastic model, thereby reducing the force in the flange.

Larry S. Muir, PE.

I require 2-in.-diameter A490 bolts on my project. Are
these bolts available? How should they be installed?

ASTM A490 bolts are only available in diameters from 2 in.
through 1% in. The AISC Specification designates ASTM A490,
A490M, F2280 and A354 Grade BD as Group B since all have
similar strengths. The 2-in.-diameter bolts you need can be
specified as A354 Grade BD.

Relative to installation, the 2-in.-diameter A354 Grade
BD bolts can likely be installed snug-tight. If pretensioning
is required, such as for a slip-critical connection, Specification
Section J3.1 states: “When ASTM A354 Grade BC, A354
Grade BD or A449 bolts and threaded rods are used in slip-
critical connections, the bolt geometry including the thread
pitch, thread length, head and nut(s) shall be equal to or (if
larger in diameter) proportional to that required by the RCSC
Specification. Installation shall comply with all applicable
requirements of the RCSC Specification, with modifications as
required for the increased diameter and/or length to provide
the design pretension.” Table J3.1 of the Specification indicates
that the minimum pretension is “equal to 0.70 times the
minimum tensile strength of bolts, rounded off to nearest kip,
as specified in ASTM specifications for A325 and A490 bolts
with UNC threads.” Beyond that, you will have to adapt from
what is covered to what you have. Checking your method of
pretensioning using samples of the bolts and a Skidmore will
help you confirm your adaptation.

Carlo Lini, PE.
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