AISC

Helen Diller Civic Center Playground

Award Category: Sculpture/Installation/Non-Building Structure 

The Helen Diller Civic Center Playgrounds are the result of a design collaboration between Andrea Cochran Landscape Architects and Endrestudio Architects & Engineers. The park focal points during the day are three expressive steel play structures that were inspired by the often mercurial weather patterns of San Francisco: 'Fog Valley' lopes slowly along the ground, 'Lenticular Cloud' creates a layered world of blue mesh nets, and ‘Sky Punch’ spirals up above the park in an open helical sweep. The structures emerged through a synthesis of parametric form exploration, circulation strategy, and fundamental geometric principles. In this way, the forces are resolved through form rather than solely relying on strength of materials. The pieces were fabricated and powder coated offsite and assembled on an aggressive schedule. To facilitate this, a bolted splice connection was designed that could be used with a range of curvatures for each structure.

  • Project Category: Year 2019
  • Location: San Francisco, CA
  • Award Winner Year: 2019
  • Year Completed: 2018
  • Submitting Firm: Endrestudio
  • Photo Credit: 1-4 - Luke Downen; 5 - Mathias Krause